Home

Achtergrond 201 x bekeken 1 reactie

Koenders wil onderzoek naar fruitteelt Uruzgan

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) omarmt de ideeën van het CDA en de PvdA om de fruitteelt in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan te bevorderen.

Hij wil graag een haalbaarheidsonderzoek hiernaar laten uitvoeren in samenwerking met de fruitsector in Nederland. Hij wil hier geld voor vrijmaken maar weet nog niet hoeveel.

Dat zei Koenders gisteren in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Buitenlandse Zaken voor 2008. De bewindsman wil zich echter nog niet vastleggen op een voorstel van CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier. Zij drong erop aan de komende vijf jaar in totaal 50 miljoen euro te steken in de opbouw van kwalitatief hoogwaardige fruitteelt (saffraan, amandelen) in Uruzgan.

Hoewel zij met steun van de oppositie een meerderheid voor haar amendement had - de PvdA onthield steun - zwakte Ferrier dat in tweede instantie af tot een motie. Daarin noemt zij geen bedrag meer en vraagt om de resultaten over het al lopende Nederlandse project om saffraan te verbouwen.

De vervolgsteun moet Afghaanse boeren helpen af te zien van de teelt van papaver, waar opium van wordt gemaakt. De westerse coalitie richt zich tegen de welig tierende papaverteelt in heel Afghanistan. Het leidt in Afghanistan tot onveiligheid en wanbestuur. In het Westen zorgt het voor criminaliteit. De Tweede Kamer stemt dinsdag over de moties.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Grensboerke

    Vooropgesteld ik ben niet tegen ontwikkelingshulp (wederopbouw). Maar snel veel geld sturen en dan net zo controleren zoals de EU dat in Oost-Europa doet, dan worden onze militairen door onze eigen centen gedood. Wacht nu eerst eens dat het er rustig is en loop niet voor "de muziek" uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.