Home

Achtergrond 217 x bekeken

Klimaatverandering funest voor ontwikkelingslanden

Het lot van de armsten der armen als dé slachtoffers van klimaatverandering, moet centraal staan op de aanstaande VN-klimaattop op Bali.

Deze niet mis te verstane boodschap geeft de VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP af in haar vandaag verschenen jaarlijkse rapport.
De opstellers van het rapport geven aan welke bedreigingen het veranderende klimaat vormt voor honderden miljoenen Derde Wereldbewoners. De wereld beweegt zich volgens hen naar een keerpunt.

Het gevaar daarvan is dat de armste landen en hun bevolkingen "in een neerwaartse spiraal terechtkomen waaruit geen ontsnapping meer mogelijk is. Ondervoeding, waterschaarste, milieurampen en verlies van middelen van bestaan staat hen te wachten. Het rapport voorziet bijvoorbeeld het fenomeen van "waterstress'' waaronder rond het jaar 2080 1,8 miljard Aziaten te lijden zullen hebben.

"De hele mensheid wordt uiteindelijk bedreigd, maar de armen, zij die part noch deel hebben aan het probleem, betalen de zwaarste rekening'', stelt UNDP-topman Kemal Dervis.

Hij en zijn mensen kijken daarom uit naar de top op Bali. Vanaf maandag zullen daar eerst ambtenaren en vervolgens ministers zaken moeten doen om de verdere opwarming van de aarde af te remmen. Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking is een van hen. Hij kreeg in Den Haag een exemplaar van het rapport overhandigd. De titel ervan luidt: "Bestrijden van klimaatverandering. Menselijke solidariteit in een verdeelde wereld.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.