Home

Achtergrond 206 x bekeken

Kabinet: militairen tot eind 2010 in Uruzgan

Nederlandse militairen blijven tot eind 2010 in Uruzgan.

Het aantal militairen wordt teruggebracht met driehonderd. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, zo melden bronnen rond het kabinet. Op dit moment zijn er ongeveer 1600 Nederlanders in de Zuid-Afghaanse provincie actief.

De Nederlanders worden naast Australiërs straks ook bijgestaan door troepen uit Frankrijk, Slowakije, Hongarije en Tsjechië. Sinds het begin van de missie waren al vierhonderd Australische militairen gelegerd op Kamp Holland bij Tarin Kowt. Zij houden zich vooral bezig met wederopbouw. Later kwamen er nog eens driehonderd speciale eenheden uit Australië bij.

Nederland zal opnieuw meer geld uittrekken voor de wederopbouw van Uruzgan. Vanaf januari 2008 komt er nog eens 20 miljoen euro extra bij voor onderwijs en gezondheidszorg in de arme provincie.

De Nederlandse bijdrage aan de ISAF-macht zou aanvankelijk twee jaar duren en aflopen op 1 augustus 2008. Een ander NAVO-land zou dan de Nederlandse rol overnemen. Nu is besloten dat Nederland op 1 augustus 2010 de leidende positie afstaat en zich in de vier maanden erna zal terugtrekken uit Uruzgan.

Inmiddels zijn naast alle 26 NAVO-landen ook nog eens vijftien andere landen actief voor de door de NAVO geleide ISAF in Afghanistan. De Tweede Kamer moet zich nog over het besluit uitspreken. De partijen willen dat voor het kerstreces doen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.