Home

Achtergrond 191 x bekeken 4 reacties

Intensieve sector aast op steun

De intensieve veehouderij orienteert zich op het binnenhalen van Europese steun. De sector denkt daarbij aan plattelandgelden, maar bijvoorbeeld ook aan zogenoemde eerste peiler-inkomenstoeslagen of afromingsgeld.

Het azen op Europese gelden heeft voor de intensieve veehouderij te maken met de hoge voerprijzen en een WTO-akkoord dat mogelijk binnenkort wordt bereikt.

Binnen LTO Nederland praat men nauwelijks hardop over Europese steun voor de intensieve sector, want het onderwerp ligt zeer gevoelig tussen de verschillende sectoren. Zo praat de LTO vakgroep varkenshouderij liever over een oriëntatie op het binnenhalen van plattelandsgelden dan dat ze de inkomenstoeslagen ter discussie stelt.

Voorzitter Wyno Zwanenburg van de Nederlandse Varkenshouders Vakbond (NVV) praat er gemakkelijker over. ”Wij zijn niet zo voor steun, maar we dreigen het gelag te betalen voor een nieuw WTO-akkoord en de hoge voerprijzen”, aldus Zwanenburg.
In opdracht van de intensieve veehouderij voeren de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) een verkennend onderzoek uit

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Knor

  Nee Ard, dat heb je helmaal fout. De rundveesector is nooit gegroeit omdat ze juist inkomstensteun ontvangen. De enigste manier van overleven bij de varkens/kippen is schaalvergroting om zo de kostprijs naar beneden te krijgen en op deze manier nog geld over te houden. Trouwens, gezien jou reactie heb je niet veel kennis van de sector. Denk je nou echt dat elk bedrijf zo uitbreid ?

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  voer is helemaal niet duur!!!
  ik betaal nu niet meer dan 20 jaar geleden!!

  dus relatief is de voederprijs nu goedkoop.
  het probleem ligt bij de vleesprijs...

 • no-profile-image

  Ard

  Ja, Robbert en dan nog idioot veel harder en extremer uitbreiden of niet zeker. Dan krijgen we schuren met 100.000 varkens? Of met 200.000 kippen/kuikens?

 • no-profile-image

  robbert

  dit is nu 't moment om de overbodige luxesteun aan de melkveehouderij over tehevelen naar de intensieve veeteelt die deze luxe nooit heeft mogen kennen.
  Het is makkelijk boeren als je zoveel subsidie krijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.