Home

Achtergrond 227 x bekeken

Inflatie baart economen EU en VS zorgen

De Europese Centrale Bank maakte deze week bekend dat de inflatie mogelijk stijgt tot 3 procent: het hoogste niveau in zes jaar.

Het Britse Barclays en Duitse Dekabank verklaarden een mogelijk nog hogere inflatie te verwachten. De stijging van de inflatie naar 3 procent is 0,3 procent hoger dan eerder verwacht. Het is opnieuw een tegenvaller voor de Europese economie, waarvan de groei eerder naar beneden bijgesteld werd. De oorzaak ligt volgens voorzitter Jean-Claude Trichet in de stijgende prijzen voor grondstoffen als graan.

Ook in de VS maakt de Federale Bank zich zorgen over geldontwaarding. Hier wijst men met name de sojaboon aan als hoofdschuldige met tarwe als compagnon. De prijs voor soja steeg deze week naar het hoogste niveau in 34 jaar, met name dankzij Chinese vraag.

Grootschalige milieurampen leidden daar tot areaal-inkrimp en, eveneens, hoge inflatie. De regering verlaagde het importtarief van 3 naar 1 procent. Het Hamburgse consultancy-bureau World Oil verwacht meer Chinese aankopen. Op dit moment koopt China reeds 40 procent van alle sojabonen, en wordt het land pas op grote afstand gevolgd door de EU en Japan.

Net als de Russen grijpen de Chinezen op de inflatie door de prijs van een aantal producten te bevriezen. Een luxe die minder-autoritaire landen in Europa en Noord-Amerika niet hebben. Op de termijnmarkt in Chicago ging soja van de hand voor zo'n 283 euro per ton, mede doordat de hoge olieprijs de vraag naar biobrandstoffen deed toenemen.

De Braziliaanse deelstaat Mato Groso rapporteerde bovendien droog weer wat zorgen wekt over de te verwachten oogst. Brazilië geldt als de op een na grootste producent van soja. De prijsstijging kan mogelijk de veevoerprijs nog verder opdrijven, omdat soja als een belangrijk bestanddeel geldt.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.