Home

Achtergrond 172 x bekeken 1 reactie

I&R schapen verbeteren

De Europese Commissie ziet geen belemmeringen meer om zo’n elektronisch I&R-systeem in te voeren.

Daarmee biedt zij de sector twee jaar langer de tijd dan was voorzien. De exacte invoeringsdatum wordt aan de lidstaten overgelaten.

Het lijdt geen twijfel dat het elektronische systeem een sterke verbetering inhoudt ten opzichte van de huidige identificatie en registratie van schapen en geiten. Het is ook tijd dat deze I&R op een lijn komt met die van rundvee en varkens: de traceerbaarheid van schapen en geiten moet worden verbeterd.

Het grote struikelblok vormen de kosten. Brussel meent dat die overkomelijk zijn: 1 à 2 euro voor een chip of bolus en eenmalig 200 tot 1.000 euro voor een leesapparaat. In deze tijden van sterk oplopende kosten en lage opbrengsten is dat iets te makkelijk gezegd. Voor de nodige boeren kunnen en zullen deze extra lasten de laatste prikkel zijn om te stoppen met de schapenhouderij.

Toch moet dat systeem erin 2009 komen. Het mag echter niet meer rompslomp veroorzaken en moet op de praktijk zijn toegesneden zodat de sector erin de praktijk mee overweg kan. Bijkomend voordeel: als I&R goed is geregeld kan dit bij dierziekten geen reden meer zijn om deze sector langer beperkende maatregelen op te leggen dan nodig is.

Agrarisch Dagblad

Eén reactie

  • no-profile-image

    Schapenfokker

    Even over de kosten, hier wordt niet vermeld dat voor de database ook betaald moet worden, 4 a 5 euro per volwassen ooi per jaar.Daarnaast kosten de oormerken minimaal 2.50 euro.
    Ook nog een opmerking over de traceerbaarheid, want hier lijkt het net of die niet goed is, maar tot nu toe is gebleken dat het huidige systeem voldoet.
    Trouwens, waarom electronisch? Bij de koeien en bij de varkens worden die ook niet verplicht!

Of registreer je om te kunnen reageren.