Home

Achtergrond 308 x bekeken 4 reacties

Hogere CO2-uitstoot glastuinbouw

De glastuinbouw stoot naar verwachting meer kooldioxide (CO2) uit dan voorzien door het kabinet. Oorzaak is de schaalvergroting in de sector, met een toename van het aantal warmtekrachtinstallaties (WKK’s).

Dat stelt de Algemene Rekenkamer in een gisteren gepresenteerd rapport over CO2-emissiehandel. Hield het kabinet tot dusver rekening met een jaarlijkse uitstoot van 7,2 megaton, volgens de Rekenkamer kan dat oplopen naar 8,4 megaton of nog hoger.

Dat zet de afspraken in het Verdrag van Kyoto om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen onder druk, aldus de Rekenkamer. Te meer omdat een groot deel van de sector waarschijnlijk niet meedoet aan de EU-emissiehandel. Bovendien heeft LNV geen reservemaatregelen getroffen.

De Rekenkamer denkt, op grond van berekeningen van ECN, dat 2 megaton aan uitstoot door de glastuinbouw onder de EU-emissiehandel komt te vallen. Voor de helft moeten glastuinders nog emissierechten verwerven. Dat kan eventueel uit een reservepotje met rechten voor nieuwkomers in het emissiehandelssysteem.

De Rekenkamer is kritisch over de Nederlandse invulling van de emissiehandel. Het kabinet heeft economische belangen laten prevaleren en het bedrijfsleven royaal rechten toegekend. Hiermee is ander beleid om de uitstoot terug te dringen ondermijnd.

Emissiehandel is een goed instrument om ook de uitstoot van lachgas (N2O) te verminderen, vindt het kabinet. Het heeft de Europese Commissie verzocht lachgas vanaf 2012 op te nemen in het Europese emissiehandelssysteem. De veehouderij zorgt voor een groot deel van de uitstoot van lachgas, hoewel die volgens Milieuplanbureau MNP de laatste tien jaar is gedaald, door minder gebruik van (kunst)mest.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  leen

  Reden te meer voor de overheid om deze ongebreidelde expansiedrift eens goed onder de loep te nemen. Er is al genoeg "verglazing in Nederland met alle gevolgen van dien, te denken valt aan lichtvervuiling,oppervlaktewatervervuiling en dit allemaal voor de teelt van niet natuurlijke en veelal smakeloze glasgroenten.

 • no-profile-image

  Patrick

  Krijg ik net alweer gezeur. Je hebt toch ook van je ketel CO2. Klopt. Maar overdag heb je CO2 nodig en snachts vaak warmte. Dus je hebt een warmtebuffer nodig. daarvan is het rendement lager. En dan heb je nog geen energie. Er staat dus nog ergens een energie centrale CO2 te maken. Een WKK is een erg goede oplossing. En over smaak valt te twisten Leen. Het is alleen wel toevallig dat heel de wereld ons smakelooz product wil hebben.

 • no-profile-image

  M.Nieuweboer

  Kan een CO2 gehalte van 0,034 in de lucht invloed hebben als broeikasgas ,
  wetenschappelijk staat het niet vast.
  Als men het maar vaak vertelt dan wordt het vanzelf een waarheid,het natuurgeloof.

 • no-profile-image

  Patrick

  Klopt misschien wel dat we de normen niet halen in de glastuinbouw. Maar de uitstoot van WKK's moeten ze niet meenemen. Dit is onzin. Als een tuinder geen WKK heeft koopt hij energie in bij bijvoorbeeld een kolen/kerncentrale. Als je dit doet kun je dus simpel de co2 uitstoot afkopen. door deze op naam te laten zetten bij de centrale. Als je wel een wkk hebt, heb je wel meer co2 uitstoot. maar wkks hebben een hoog rendement, en een groot deel van de warmte en co2 wordt gebruikt. het is dus juist goed voor het milieu. Omdat anders Extern Co2 moet worden gekocht, energie voor belichting en warmte voor de kas. Leen uit Rilland praat net zoals veel mensen op deze site, Zonder Enige Vorm van KENNIS over het Onderwerp

Of registreer je om te kunnen reageren.