Home

Achtergrond 148 x bekeken

Harde kritiek Raad van Europa op terreurlijsten VN en EU

Het parlement van de Raad van Europa heeft harde kritiek op de zwarte lijsten met vermeende terroristen zoals de Verenigde Naties en de Europese Unie die gebruiken.

De procedures zijn "totaal arbitrair en hebben geen enkele geloofwaardigheid'' aldus een resolutie waarmee de justitiecommissie van het parlement van de Raad van Europa vandaag instemde. De Raad van Europa is een organisatie die zich hard maakt voor democratie en mensenrechten. Er zitten 47 Europese landen in.

Het rapport is opgesteld door de Zwitserse senator Dick Marty die eerder felle kritiek had op de illegale CIA-vluchten via Europa en op de
illegale gevangenissen in de EU.

De procedures van de VN en de EU zijn dergelijke internationale instellingen "onwaardig'', aldus Marty in zijn rapport. De persoon die op een zwarte lijst terechtkomt wordt vaak niet geïnformeerd over de redenen. Ook krijgt hij geen kans zich te verdedigen tegen de beschuldigingen.

Wereldwijd staan er 370 mensen op een zwarte lijst van de Veiligheidsraad van de VN. Hun financiële tegoeden zijn bevroren en ze kunnen niet naar het buitenland reizen. Op de EU-lijst zouden ongeveer zestig personen en groeperingen staan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.