Home

Achtergrond 181 x bekeken

HBO-raad kritisch over verhoging collegegelden

De HBO-raad heeft moeite met de verhoging van het collegegeld voor studenten op de hogescholen en universiteiten.

Dat heeft de koepel van hogescholen vrijdag gezegd in reactie op het plan van onderwijsminister Ronald Plasterk over de aanpak van het dreigende lerarentekort.

"Het gaat om een bescheiden verhoging, maar aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs mag niet aan getornd worden, stelt voorzitter Doekle Terpstra van de HBO-raad. Volgens hem heeft Plasterk er wel goed aan gedaan om op onderdelen af te wijken van het advies van Alexander Rinnooy Kan. Zo wordt de hoogte van het loon van docenten niet automatisch gekoppeld aan het niveau van zijn diploma.

De koepel van hogescholen heeft aan de andere kant grote twijfels bij de uitwerking van de voorstellen. Ook horen "het maken van prestatieafspraken met sociale partners over bijvoorbeeld de werkdruk van leraren en de verhouding tussen lesgevende en niet-lesgevende taken"niet thuis in het overleg tussen de lerarenbonden en de onderwijsinstellingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.