Home

Achtergrond 246 x bekeken

Groenten en fruit niet ongezonder dan vroeger

Groenten en fruit bevatten nog dezelfde voedingswaarde als 50 jaar geleden.

Dat blijkt uit onderzoek van de Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE). De resultaten zijn door de Landwirtschaftskammer Niedersachsen bekend gemaakt.

Volgens de onderzoekers is er geen wetenschappelijke basis voor beweringen dat 50 jaar geleden groenten en fruit gezonder waren. Het bureau deed onderzoek naar ondermeer bieten, spinazie, tomaten, appels, sinaasappels en druiven.

Toch blijken de gehaltes aan vitamines en mineralen behoorlijk te schommelen. Belangrijke oorzaken van de schommelingen zijn plantensoorten, weer, bodemgesteldheid, teeltmethode en het pluktijdstip.

Zo vond het DGE in appels een variatie tussen vitamine C-gehaltes van 300 procent. Dat was te verklaren uit de rassenkeuze. Ook binnen het ras werden verschillende waardes gemeten. Het gehalte beta caroteen in paprika varieerde 90 procent tussen 10 verschillende vruchten en 60 procent bij de acht broccolistronken.

Ondanks de grote variatie in waardes concludeert het Deutsche Gesellschaft für Ernährung (DGE) dat groenten en fruit een grote gezondheidswaarde hebben, met gemiddeld een constante voedingswaarde. Niet alle stoffen waren 50 jaar geleden te meten.. Door de geavanceerde meetmethode voor secundaire stoffen is geen vergelijking gemaakt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.