Home

Achtergrond 173 x bekeken

Groei Europese economie zwakt af

De economische groei in de Europese Unie gaat de komende tijd dalen. De Europese Commissie heeft de groeiverwachting voor 2008 vrijdag met 0,3 procentpunt bijgesteld.

De bijstelling geldt zowel voor de dertien landen met de euro als voor de EU in zijn geheel. De verwachte afvlakking van de groei is het gevolg van de crisis op de internationale financiële markten sinds deze zomer, de economische problemen in de Verenigde Staten en de steeds maar stijgende olieprijzen.

De Commissie verwacht nu dat de groei van de EU-economie dit jaar uitkomt op 2,9 procent, en in zowel 2008 als 2009 op 2,4 procent. De verwachtingen voor de groei in de dertien landen van de eurozone zijn 2,6 procent voor 2007, 2,2 procent voor 2008 en 2,1 procent voor 2009.

De Commissie houdt desondanks vertrouwen in een mooie economische toekomst omdat er nog altijd sprake is van een sterke groei van de wereldeconomie en in Europa de werkloosheid bijvoorbeeld nog steeds verder daalt. Binnen de EU zullen er tussen 2007 en 2009 naar verwachting 8 miljoen banen bij komen. In 2006 kwamen er al 3,5 miljoen nieuwe banen bij.

De inflatie zal volgens de Commissie nog wel verder stijgen naar 2,4 procent in de eurozone, maar zal na de zomer van 2008 weer dalen onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) gewenste niveau van 2,0 procent. De grootste risico’s voor de economische vooruitzichten zijn volgens ’Brussel’ gelegen in de ontwikkelingen op de financiële markten en de kans op een ernstiger of langduriger vertraging van de Amerikaanse economie.

De Europese Commissie verwacht dat de economische groei in Nederland dit jaar uitkomt op 2,7 procent, tegen 3,0 procent in 2006. Voor 2008 verwacht de Commissie een groei van 2,6 procent en voor 2009 2,5 procent. Nederland blijft in Europa samen met Denemarken koploper op het gebied van de werkgelegenheid. Ook de inflatie is in Nederland duidelijk lager dan het EU-gemiddelde.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.