Home

Achtergrond 279 x bekeken 2 reacties

Gezondheidscheck

De titel van deze weblog zal menigeen doen denken aan een test die vaak door werkgevers wordt aangeboden om te kijken naar je lichamelijke gezondheid. Heb je wel voldoende beweging? Eet je niet te vet? Hoe is het gesteld met je longinhoud.

Nee, ik bedoel iets anders. Ik duid met deze titel op het Europese landbouwbeleid. Hectaretoeslagen voor álle boeren, minder subsidies voor megabedrijven en meer verzekeringen tegen veeziekten en misoogsten. Deze voorstellen maken deel uit van de zogenaamde ‘gezondheidscheck’ die eurocommissaris Fischer Boel één dezer dagen presenteert voor het Europese landbouwbeleid.

Vanavond stond dat Europese landbouwbeleid centraal tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in Bentelo (Ov) georganiseerd door LTO en Rabobank. Gastspreker was Cees Veerman. de oud-minister van LNV. Hij gaf zijn visie op het toekomstige EU-beleid, de marktontwikkelingen en de kansen die dit biedt voor de agrarisch ondernemers.

Men wil snoeien in de regeljungle en het landbouwbeleid beter laten aansluiten bij de ontwikkelingen op de wereldmarkt. Zo is het de bedoeling dat de interventieprijzen verder worden afgebouwd. Ook de melkquota verliezen hun functie nu de wereldwijde vraag naar zuivel explodeert. Brussel wil de toegestane productie beetje bij beetje verhogen, zodat de rechten in 2015 geruisloos kunnen worden afgeschaft. Ingrijpend lijkt het voorstel om de hectaresteun voor boeren volledig los te koppelen van de teelt in het verleden.
Voor iedereen geldt dat de hectaretoeslagen jaarlijks zullen worden afgebouwd, ten gunste van het budget voor plattelandsontwikkeling.

Tot slot wil ik nog even stilstaan bij de ontwikkeling van ons klimaat. Jaarlijks zal de gemiddelde temperatuur op aarde met 2 á 3 graden stijgen. Het gevolg hiervan is dat de zeespiegel langzaam zal gaan stijgen. Nog even en je hebt geen Zandvoort aan Zee maar Amersfoort aan Zee…. Dus voor de mensen op de Veluwe: koop maar vast een jacht of gewoon een trekschuit. Over een aantal jaren bent u de toeristische trekpleister in de zomermaanden.

Stemmers wederom bedankt voor de voortvarende start deze week. Blijkt toch maar weer dat de vele inspanningen niet ongezien blijven. Bedankt!

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  jan van der woude

  Jaarlijks 2 a 3 graden erbij ??? dat zal niet best wezen

 • no-profile-image

  Thijs Veltkamp

  Jan, je hebt gelijk. Slordigheidsfoutje van mijn kant. Toch zou dit voor de wintermaanden wel lekker zijn; geen sneeuw schuiven, geen ruiten krabben en geen moeite om uit bed te komen ;-)
  Op dit moment lijkt mondiaal gezien een temeratuurstijging van 0,7 tot 4 graden tot het jaar 2100 reeël. (bron:KNMI)

Of registreer je om te kunnen reageren.