Home

Achtergrond 242 x bekeken

Gemeenten sluiten klimaatakkoord

Gemeenten gaan zich inzetten voor een schoner, duurzamer en zuiniger Nederland.

Dat is afgesproken in het klimaatakkoord dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vandaag sloot met milieuminister Jacqueline Cramer.

Lokale bestuurders hoeven niet het wiel opnieuw uit te vinden. Afgelopen tijd is op tal van plekken proefgedraaid. Wat betreft Cramer is het de kunst "van die pareltjes een snoer te maken''.

"Dit is echt heel wezenlijk om de doelstelling van het kabinet te halen om in 2020 de uitstoot van het broeikasgas kooldioxide (CO2) met 30 procent te hebben verminderd'', aldus Cramer die het klimaatakkoord namens een groot aantal van haar collega's ondertekende.

Cramer wees erop dat er ,"al een waslijst van projecten in gang is gezet''. Slimme, energiebesparende straatverlichting in Tilburg, te dimmen straatverlichting in Leiden, Castricum met wegverlichting die alleen aan gaat als er verkeer is, drijvende woningen in Maasbommel, zonnewoningen in Apeldoorn en op verscheidene plekken duurzame scholen en gemeentehuizen.

Enschede wil een slag maken door bestaande woningen in Velve Lindenhof, een van de veertig aandachtswijken van minister Ella Vogelaar, energiezuiniger te maken. Bewoners blijken hier enorm veel geld kwijt te zijn aan energiekosten. Als je dat weet te veranderen, merken mensen het en heb je draagvlak voor andere milieumaatregelen is daarbij de gedachte. Houten wil in de weer met windenergie, maar zag de Raad van State de plannen al twee keer tegenhouden. "We gaan door tot het wel goed is, maar help ons nieuwe wegen te vinden'', verzocht de burgemeester van Houten de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.