Home

Achtergrond 187 x bekeken

Geen gasleiding en elektriciteitsnet glastelers Terneuzen

Telers die willen bouwen in het nieuwe glastuinbouwgebied Terneuzen zijn verplicht warmte en CO2 af te nemen van kunstmestfabriek Yara Sluiskil.

Er komen geen gasleidingen in het gebied en ook teruglevering van stroom aan het net kan niet.

Zeeland Seaports (ZSP) die de ontwikkeling en verkoop van het glastuinbouwgebied doet, heeft deze week geïnteresseerde telers, die eerder al interesse hebben getoond, benaderd om te kijken of en hoeveel grond ze willen aankopen. Er zijn nog geen handtekeningen gezet voor aankopen. De eerste handtekeningen worden in februari verwacht.

Volgens Seaports is er vooral veel interesse van paprikatelers en tomatentelers en in mindere mate van komkommer- en auberginetelers. De telers die zich in het gebied vestigen gaan een aansluitverplichting aan met een energie BV die de bedrijven restwarmte en CO2 levert.

De CO2 zal voor een groot deel van Yara komen, maar de energie bv zoekt ook naar andere bronnen. De kosten van de restwarmte liggen volgens Seaports tien procent lager dan de warmte van een wkk en de restwarmte concurreert ruim met ketels op gas.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.