Home

Achtergrond 215 x bekeken

GD vermoedt link tussen Twentse en Brabantse ILT uitbraak

De Gezondheidsdienst voor dieren in Deventer is er van overtuigd dat er een relatie moet zijn tussen de uitbraak van de besmettelijke pluimveeziekte ILT op een bedrijf in Twente en de reeks uitbraken in de omgeving van Asten-Heusden en Someren in Brabant.

Dat zegt pluimveedierenarts Jos Heymans van de Gezondheidsdienst. De pluimveesector heeft sinds enkele weken te kampen met de ziekte ILT (Infectieuze Laryngotracheïtus). Tot nu toe zijn er tien verdenkingen in Oost Brabant, waarvan er acht zijn bevestigd. Onder de besmette bedrijven zijn twee opfokvermeerderingsbedrijven en een opfok legbedrijf. Vorige week werd bekend dat ook een bedrijf in Twente, iets ten noorden van Almelo is besmet.

De ziekte wordt veroorzaakt door een herpesvirus. In principe worden infecties met een herpesvirus alleen via direct en indirect contact verspreid. Daarom is Heymans er ook bijna van overtuigd dat er een link te leggen moet zijn tussen de Twentse besmetting en de problemen in Brabant. Volgens Heymans is van het virus ook bekend dat het zich tijdens een uitbraak kan versterken, waardoor het virulenter wordt. Heymans houdt er daarom ook rekening mee dat er in Twente de komende dagen nog meer gevallen zich zullen voordoen. "De pluimveehouderij is in Twente minder dicht dan in Oost Brabant. Dat is een voordeel." Gisteren waren er nog geen verdenkingen bekend in Twente.

Of registreer je om te kunnen reageren.