Home

Achtergrond 241 x bekeken

Fruittelers planten minder nieuwe bomen

Fruittelers investeren dit jaar duidelijk minder in nieuwe aanplant.

Dat blijkt uit een rondgang langs boomkwekers en fruitadviseurs. Vooral de interesse in Elstar en Conférence is gezakt. Van de nieuwe appelrassen is Junami bijna volledig uitverkocht.

Normaal ligt het vervangingspercentage in Nederland op acht. Adviseur Peter van Arkel schat dat het dit jaar op 5 procent blijft hangen. Dat beeld bevestigt boomkweker Verbeek uit Steenbergen. Landelijk is 7 procent verjonging nodig om de opstand jong genoeg te houden.

Vooral de belangstelling om Elstar in te planten is fors teruggelopen, zegt Van Arkel. "Het was altijd ons paradepaardje, maar door de hoge inplant in Duitsland is die markt zelfvoorzienend geraakt. Bovendien heeft Elstar een relatief hoge kostprijs." De adviseur schat dat de aanplant zakt van ruim 1 miljoen nieuwe Elstar- bomen naar 200.000 bomen.

De aanplant van nieuwe Inova Fruitrassen is aanzienlijk groter. Van de 440.000 bomen Junami zijn er nog 30.000 niet verkocht, zegt directeur Karel van der Linden. De afzet van Rubens-bomen loopt daarbij achter. Er zijn nog 120.000 van de 200.000 totaal beschikbare Rubens-bomen.

Verkoper Henk Nootenboom van boomkwekerij Verbeek uit Steenbergen verwacht dat telers nog tot een eindsprint zullen komen met Rubens. "We hebben net het Rubens-festijn gehad. De afzet tot dusver dit jaar is goed." Ook het nieuwe appelras Wellant is op een haar na uitverkocht onder Nederlandse telers, stelt Van der Linden van Inova Fruit.

Over de aanplant van nieuwe Conférence-bomen verschillen de signalen. Volgens Van Arkel zijn er 3 miljoen bomen besteld. Vorig jaar waren er al wat afmeldingen van bestellingen en dit jaar ook. Volgend jaar gaan er volgens planning ook 3 miljoen bomen de grond in. Telers zijn vorig jaar voorzichtiger geworden met het aanplanten van het ras.

The Greenery liet deze week weten dat de markt overvol is. Een kleine wijziging in de vraag kan dramatische gevolgen hebben voor de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.