Home

Achtergrond 180 x bekeken 1 reactie

Fruitteeltproject Uruzgan mikt op handel en import van 10.000 telers

Als het aan coördinator Gert van Dijk ligt, ligt er al volgend seizoen Afghaans fruit in Nederlandse winkels.

Het plan ligt er en Van Dijk krijgt signalen dat er politieke steun is om 50 miljoen euro te steken in de regionale fruitteelt en handel. Nederlandse consumenten kunnen dan letterlijk de vruchten proeven van het eigen ontwikkelingsbeleid. Op dit moment is een proeflading Afghaans fruit (abrikozen, rozijnen en cashewnoten) onderweg naar Nederland om de kwaliteit te onderzoeken.

De directeur van de Nederlandse Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw (NCR) werd in september vrijwel gelijktijdig benaderd door het CDA en de hoogste baas van de Nederlandse strijdmachten, Dick Berlijn. Van Dijk koppelde de initiatieven en schreef een plan voor het fruitproject. Eerder coördineerde hij een soortgelijk sierteeltproject in de Gaza-strook.

De 10 miljoen euro voor Uruzgan is een eerste aanzet voor wat een groot project moet worden. Bij de EU en hulpfondsen wordt gezocht naar verdere ondersteuning voor het project, dat vooralsnog alleen door Nederland wordt gedragen. Vooral de VS hebben veel fondsen voor projecten in Afghanistan.

De start moet een flinke omvang hebben. Op dit moment wordt onderzocht in welke regio en met welke boeren het best kan worden gestart. Het ministerie van Defensie voerde een vooronderzoek uit en stuurde een tuinbouwexpert op 'factfinding-missie'. Zelf is Van Dijk nog niet in de regio geweest.

Er zijn gesprekken met Nederlandse partijen die een rol kunnen spelen in het project. The Greenery is daar één van. De afzetorganisatie heeft de deskundigheid om teeltbegeleiding te verzorgen, maar ook bij te dragen aan de coöperatievorming en afzetondersteuning.

Eén reactie

  • no-profile-image

    sanne

    dit vindt ik een goede zaak.
    misschien boeren bedrijven opzetten in afghanistan, is ook een optie.

Of registreer je om te kunnen reageren.