Home

Achtergrond 247 x bekeken

Fruitbomen moeten Uruzgan economische basis geven

Met hulp van de Nederlandse overheid gaan specialisten 100.000 fruitbomen planten in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De bomen moet Nederland het vertrouwen van de plaatselijke bevolking winnen en ze een economische basis geven.

Het betreft volgens projectleider Lou Luypers voornamelijk inlandse fruitsoorten die buiten Afghanistan niet of nauwelijks worden geconsumeerd. De bekendste is de amandel. Met het project hoopt de overheid ‘de paradijselijke omstandigheden’ van Uruzgan te helpen terugkeren.

De bomen worden verdeeld over 250 ondernemers en een 15.000-tal huishoudens. De huishoudens krijgen ieder 5 bomen. Luypers: “ze worden meestal gedroogd en opgegeten. Gezien de omstandigheden hier is het onmogelijk na te denken over eventuele export.”

Nederlandse teeltspecialisten helpen de boeren een goede oogst te behalen. Een gedeelte hiervan wordt geworven onder werknemers van het Minister van Landbouw en non-gouvernementele organisaties. Tevens stelt de overheid via een fonds middelen beschikbaar zoals kunstmest en pesticides.

Wanneer het project precies af is kan niemand voorspellen, aldus Luypers. “Bepaalde dingen kun je in een land als Afghanistan nu eenmaal niet plannen. We hopen dat ze voor maart stevig in de grond staan.”In maart gaat vermoedelijk ook een project van start voor de teelt van groenten. Hierbij staan vrouwen centraal. Reeds 500 vrouwen hebben zich volgens Luypers ingeschreven.

Of registreer je om te kunnen reageren.