Home

Achtergrond 258 x bekeken

'Friesland Vlees draait ook door zonder DCA'

Slachterij Friesland Vlees van Aaldert Wildeboer blijft volop draaien. Dit ondanks het vertrek van DCA/het Betuws Kalvercentrum.

Dat zegt bedrijfswoordvoerder Henk Wildeboer, de broer van eigenaar Aaldert. DCA liet tot vorige week tot 600 kalveren per week slachten in Leeuwarden. Als gevolg van onenigheid tussen beide ondernemingen is aan deze slacht een einde gekomen.

Waar DCA nu slacht, wil directeur Wilfred Simmelink niet zeggen. Wel vertelt hij dat het Betuws Kalvercentrum (BKC) inmiddels weer kan slachten. "We hebben vorige week één dag stilgelegen. Voorlopig kunnen we weer verder."

Bij de slachterij van Friesland Vlees wordt nu nog door twee andere bedrijven geslacht. Het gaat om de Van Drie Group en Friesland Beef. Van Drie gebruikt het bedrijf in Leeuwarden om er rosé-kalveren te laten slachten. Friesland Beef slacht runderen op een andere slachtlijn.

Eerder dit jaar heeft Friesland Vlees volgens Henk Wildeboer een moeilijke periode doorgemaakt. Dit was het gevolg van privé-problemen en volgens hem ook van mismanagement en gesjoemel door de toenmalige directie.

Inmiddels is een sanering doorgevoerd, vertelt Wildeboer. De geleden verliezen zijn aangevuld, de directie is de deur uitgezet en ook is een flink aantal personeelsleden ontslagen omdat daar geen werk meer voor was. Na deze actie kan volgens hem de groei weer beginnen.

De slachterij in Leeuwarden is volgens Wildeboer een modern en goed uitgerust bedrijf, het heeft hygiëne-inspecties van de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) prima doorstaan en de rundermarkt is weer volop in beweging. Dit komt door de hernieuwde groei van de melkveehouderij, stelt Wildeboer. Voor een uitbreiding van de melkproductie zijn meer koeien nodig en extra koeien betekent op termijn ook weer meer aanvoer naar de runderslachterijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.