Home

Achtergrond 157 x bekeken

Franse tomatentelers vragen staatssteun

Tomatentelers in het uiterste westen van Frankrijk willen dat de overheid hen financieel te hulp komt bij het overschakelen op energiezuinige methoden. Volgens de telers bedragen de energiekosten door de hoge olieprijzen nu 50 procent van de kiloprijs van tomaten terwijl dat vijf jaar geleden nog maar 20 procent was.

In de kustregio Finistère rond Brest en de aangrenzende streken werken ongeveer 250 tomatentelers met 350 hectare kassen. Minister Barnier van landbouw heeft hen, net als de andere boeren en tuinders, al een korting op de accijns op huisbrandolie en gas toegezegd maar volgens de tomatentelers is dat niet voldoende.

”Wij zijn blij met de toezegging maar vragen technische en financiële steun voor de aanschaf en het in werking houden van meer energiezuinige apparaten zoals warmtepompen. Ook zou gezamenlijk gebruik van energiebronnen voor alle telers mogelijk moeten zijn,” aldus de regionale afdeling van de boerenkoepel FNSEA.

Of registreer je om te kunnen reageren.