Home

Achtergrond 164 x bekeken

Franse stakers scherpen acties aan

Franse spoorwegbeambten hebben hun stakingsacties aangescherpt. Ze maakten tevens duidelijk dat ze minimaal tot maandag doorgaan, ondanks pogingen van de regering te onderhandelen met enkele vakbonden.

Het Franse treinverkeer lag zaterdag voor de vierde dag op rij grotendeels stil. Volgens het spoorbedrijf SNCF reden zaterdag slechts 180 treinen, tegen 250 op vrijdag en zevenhonderd op een normale zaterdag. Slechts een op de vijf metro's deed dienst, aldus de Franse krant Le Figaro.

Het dagblad noemde het nationale openbaar vervoer 'verstoord' en dat in de regio Parijs 'sterk verminderd'. De internationale hogesnelheidstrein Eurostar rijdt 'normaal' en de treindienst Thalys 'bijna normaal'.

De stakers keren zich tegen hervormingen van het pensioenstelsel voor ongeveer een half miljoen werknemers bij semioverheidsbedrijven zoals de spoorwegen en elektriciteitsbedrijven. Deze werknemers mogen na 37,5 jaar volledig vergoed met pensioen gaan, terwijl andere ambtenaren pas na veertig jaar recht hebben op dezelfde pensioenvergoedingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.