Home

Achtergrond 202 x bekeken

Fonterra wijzigt financiële structuur

Zuivelgigant Fonterra uit Nieuw-Zeeland maakt morgen bekend met welke financiële structuur het de toekomst tegemoet wil gaan.

Eerst worden morgen de aangesloten melkveehouders via een landelijke satellietvergadering op de hoogte gebracht. De coöperatie heeft tot dusver de opties zorgvuldig geheim gehouden.

Algemeen directeur Andrew Ferrier heeft wel aangegeven dat de bijeenkomst morgen de start betekent van een langdurig proces, dat er uiteindelijk toe moet leiden dat er ook op termijn kapitaal genoeg is om te kunnen blijven groeien.

"Een andere stuctuur is voor ons nu geen noodzaak", aldus Ferrier. "We hebben geen aandeelhouders die ons onder druk zetten, het bedrijf kan aan zijn financiële verplichtingen voldoen en we hebben geen kapitaal voor uitbreiding nodig." Maar op den duur zal er volgens de algemeen directeur wel kapitaal nodig zijn en het wijzigen van de financiële structuur kost veel tijd.

In de Nieuw-Zeelandse media zijn speculaties niet van de lucht. De meeste analisten verwachten een gedeeltelijke beursgang. De opbrengst van de beursgang zou vooral bedoeld zijn om investeringen in het buitenland mogelijk te maken.

Rene Groeneveld

Of registreer je om te kunnen reageren.