Home

Achtergrond 137 x bekeken

Extra vragenuur uit ergernis over kabinet

De Tweede Kamer houdt donderdag een extra vragenuur uit ergernis over het uitblijven van antwoorden van het kabinet op schriftelijke vragen.

Dat heeft het parlement vandaag besloten op initiatief van Kamervoorzitter Gerdi Verbeet. Een tweede vragenuur in de week is ongebruikelijk. Op dinsdag is het reguliere vragenuur waar ministers en staatssecretarissen mondeling aan de tand kunnen worden gevoeld. Tijdens het extra vragenuur hebben Kamerleden donderdag de gelegenheid om schriftelijke vragen die al lang op antwoord wachten mondeling aan de orde te stellen.

Er is in het parlement al lang ongenoegen over het uitblijven van antwoorden. Voor de beantwoording staat een termijn van drie weken, maar die wordt in de ogen van Kamerleden te vaak overschreden.

Vorige week maakte de SP haar onvrede al duidelijk door 26 eerder ingediende schriftelijke vragen aan te melden voor het wekelijkse mondelinge vragenuurtje. Sommige vragen wachtten al maanden op antwoord.

Waarnemend Kamervoorzitter Jan ten Hoopen liet toen "als signaal'' aan het kabinet een van de SP-vragen toe in het vragenuur zodat minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) genoodzaakt was daarop in het openbaar te antwoorden. Eerder sprak Verbeet telefonisch met premier Jan Peter Balkenende over de kwestie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.