Home

Achtergrond 314 x bekeken 2 reacties

Ex-CSM telers zijn inleg Cosun kwijt bij teeltstop

Akkerbouwers die voorheen bieten leverden aan CSM en stoppen met de bietenteelt, zijn hun inleggeld kwijt dat ze aan coöperatie Cosun hebben betaald.

Daar staat tegenover dat de leden van Cosun een hogere vergoeding krijgen voor het inleveren van suikerquotum dan niet-leden. Oud-leveranciers aan CSM die lid zijn geworden van Cosun hebben in april 250 euro per aandeel (van 5.260 kilo suiker) betaald als bijdrage aan het vermogen van de coöperatie. In december wordt nog eens 250 euro gestort. CSM betaalt daarvan € 209,30 en de teler € 40,70.

Telers kunnen het CSM-deel voor een vergoeding van 78 euro overnemen. In 2016 betaalt Cosun de lening van 500 euro per aandeel terug.

Bietentelers die stoppen zijn die 500 euro kwijt. Dat roept discussie op, weet Jan Willem van Roessel, secretaris van de raad van beheer van Cosun. "Maar daar staat tegenover dat Cosun-leden een basisvergoeding krijgen van 35 cent per kilo suiker dat ze inleveren, terwijl de EU 26 cent betaalt. Die 9 cent extra lopen niet-leden mis. Bovendien geeft Cosun een premie bovenop de basisvergoeding als telers verder weg zitten van een fabriek of als ze minder dan 40.000 kilo quotum hebben. En de Cosun-leden profiteren van een toeslag op de bietenprijs van dit jaar. Leden zijn daarom toch beter af dan niet-leden."

Bestuurder Klaas Hoekstra van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond vindt het teleurstellend voor de ex-CSM telers. "Vorig jaar konden ze 40 cent voor hun quotum krijgen en waren ze die 500 euro niet kwijt. Maar ze kunnen nu ook proberen hun quotum te verkopen aan collega’s en die 500 euro daarin verrekenen."

Hoekstra vindt dat Cosun het CSM-deel had moeten overnemen. "Dan zullen meer ex-CSM telers hun suiker inleveren. Het is van belang voor alle bietentelers dat genoeg suiker wordt ingeleverd, anders volgt een generieke korting voor alle telers."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    betekater

    en bedankt Aike

  • no-profile-image

    de Vlieger

    als ex csm teler ben je nu verplicht om niets te verkopen of in te leveren anders ben je alles kwijt wat je zo genaamd geinvesteerd heb in aandelen van Cosun

Of registreer je om te kunnen reageren.