Home

Achtergrond 194 x bekeken

Eind november plan kilometerheffing

Minister Camiel Eurlings van Verkeer maakt uiterlijk 30 november bekend hoe hij kilometerbeprijzing wil invoeren in Nederland.

Daardoor kan de Tweede Kamer het plan bespreken tijdens de begrotingsbehandeling die een paar dagen later begint. Dat bleek vandaag na afloop van overleg in de verkeerscommissie van de Tweede Kamer.

Wijnand Duyvendak, parlementariër namens GroenLinks, vindt de gang van zaken "eigenlijk idioot''. Hij vindt dat er wel erg weinig tijd zit tussen de presentatie van het plan en het begrotingsdebat.

Het kabinet koos eerder voor een geleidelijke invoering van de kilometerheffing. Dat kan door bijvoorbeeld eerst proeven te doen met vrachtwagens of leaseauto's. Aan het einde van de kabinetsperiode moet de kilometerheffing landelijk zijn ingevoerd.

In de strijd tegen de files verwacht politiek Den Haag ook veel van het openbaar vervoer. Het kabinet mikt op een jaarlijkse groei van 5 procent in het reizigersvervoer. Over anderhalve week maakt Eurlings bekend hoeveel geld hij gaat investeren om dat doel te bereiken.

De plannen voor kilometerheffing en investeringen in het openbaar vervoer hebben veel met elkaar te maken. Daarom drong de Kamer er eerder al op aan dat Eurlings voor de begrotingsbehandeling zijn ideeën op papier zou zetten.

Vorige week kondigde hij aan dat hij zijn plan voor kilometerbeprijzing op een later moment wilde presenteren. De Kamer vreesde uitstel tot na de begrotingsbehandeling en nam daarmee geen genoegen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.