Home

Achtergrond 253 x bekeken

EU wil vooruit met Europees octrooi

De invoering van een Europees octrooi komt donderdag waarschijnlijk een stapje dichterbij.

Ministers van de 27 EU-landen hopen dan een van de struikelblokken op te lossen, namelijk de procedure om geschillen te beslechten. Huidig EU-voorzitter Portugal heeft een compromis bedacht voor zo'n procedure, aldus bronnen in Brussel.

De invoering van een EU-octrooi is een van de langstlopende zaken bij de EU-instanties. Het EU-octrooi zou in de plaats moeten komen van de vele nationale octrooiaanvragen in de EU-landen. Het bedrijfsleven zou dan veel kosten besparen.

Tot dusver blokkeerden vooral Zuid-Europese landen het voorstel; ze wilden dat een octrooi toch in alle EU-talen vastgelegd zou worden, wat andere landen te duur vinden. Inmiddels hebben veel landen zich neergelegd bij registratie in Engels, Duits en Frans.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.