Home

Achtergrond 222 x bekeken

EU stemt in met openen grenzen naar Oost-Europa

De Europese Unie stemt in met het opheffen van de grenscontroles tussen de huidige vijftien Schengenlanden en de EU-landen in het oosten van Europa.

De ministers van Justitie van de 27 EU-landen hebben vandaag ingestemd met de uitbreiding van het Schengengebied.

Dat gebeurt per 21 december voor de grensovergangen op land en aan zee. Aanvankelijk was het de bedoeling de douanecontroles op te heffen per 31 december, maar de opening is verschoven naar net vóór Kerstmis zodat vakantiegangers er meteen van kunnen profiteren. De controles op vliegvelden verdwijnen volgend jaar 31 maart bij de komst van de nieuwe internationale vluchtschema's.

'Schengen' bestaat nu nog uit vijftien landen: de lidstaten uit de 'oude' EU, minus Groot-Brittannië en Ierland, aangevuld met de niet-EU-landen Noorwegen en IJsland. Daar komen nu acht Oost-Europese landen en Malta bij.

Die landen hebben aangetoond dat hun politiediensten technisch nauw kunnen samenwerken met diensten in andere deelnemende landen. De landen wisselen onderling politiegegevens uit om burgers toch te kunnen controleren. Alleen EU-land Cyprus is nog niet klaar voor toetreding tot het Schengengebied.

Het Europees Parlement zal eind november instemmen met de uitbreiding van Schengen, de Europese regeringsleiders bekrachtigen het besluit van hun justitieministers dan nog eens tijdens een top half december.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.