Home

Achtergrond 204 x bekeken

EU-landen zetten minder varkensvlees af in Japan

De EU landen hebben in 2007 tot nu toe marktaandeel verloren op de Japanse markt voor varkensvlees.

Dit meldt het Duitse economische instituut ZMP. Vooral Denemarken heeft minder varkensvlees afgezet in Japan. Nederland zette in 2006 4.122 ton varkensvlees af in Japan. Dat was ruim 400 ton minder dan in 2005. Tot en met juli dit jaar exporteerde Nederland volgens het PVV 4.500 ton varkensvlees naar Japan, wat grofweg een verdubbeling inhoudt ten opzichte van vorig jaar.

In de eerste negen maanden van dit jaar stegen de Japanse varkensvleesimporten vergeleken met de zelfde periode vorig jaar met 5 procent naar 570.000 ton. Het aandeel van de 27 landen van de EU bleef volgens het Duitse instituut hangen op 170.000 ton. Dat is ongeveer 30 procent van het totaal. Twee jaar geleden had de Europese Unie nog een aandeel van 35 procent.

Binnen de EU is Denemarken de grootste leverancier. De Japanners kochten echter van januari tot en met september vijf procent minder varkensvlees van de Denen dan over de zelfde periode vorig jaar. In plaats daarvan kochten de Japanners 5 procent meer vlees uit Amerika en 12 procent meer uit Canada.

Volgens het ZMP is een en ander het gevolg van het verschil in douanetarieven die Japan hanteert. De producten uit Europa worden bevroren geëxporteerd naar Japan. Die uit Canada en Amerika in diepgekoelde toestand.

De douanetarieven voor verse producten zijn in Japan lager dan die voor bevroren product. Volgens een woordvoerder van het Nederlandse productschap vee en Vlees speelt ook de dollarkoers een rol, waardoor de Amerikaanse exporteurs een concurrentievoordeel hebben. Over heel 2006 zette Denemarken 180.000 ton varkensvlees af naar Japan, 41.000 ton minder dan in 2005.

Of registreer je om te kunnen reageren.