Home

Achtergrond 219 x bekeken

EU: dode en levende entstof tegen bluetongue gebruiken

De Europese Unie wil volgend jaar bij de vaccinatie tegen bluetongue alle vatbare dieren met zowel dode als levende entstof vaccineren. De minimaal drie jaar durende campagne moet EU-breed zijn en wordt geleid door de Europese Commissie.

Brussel wil haast maken en de aanmaak van entstof door de farmaceutische industrie bespoedigen. Directeur Diergezondheid en Welzijn Bernard van Goethem heeft daarom in een fax aan de belangrijkste veterinaire ambtenaren van alle EU-lidstaten gevraagd zo snel mogelijk aantallen dieren op te geven die in 2008 ingeënt moeten worden. Hij inventariseert daarmee hoeveel entstof nodig is, om vaccinproducenten aan het werk te zetten.

Het gaat om alle runderen, geiten, schapen en wilde herkauwers die bevattelijk zijn voor bluetongue in beschermingsgebieden (besmette regio’s en een bufferzone van zo’n 200 kilometer daaromheen). Van Goethem heeft daarnaast ook Noorwegen, IJsland, Kroatië, Turkije en Zwitserland gevraagd aan te geven hoeveel dieren ingeënt moeten worden en welke serotypes nodig zijn.

Bij de fax zit een rapport van de werkgroep voor een EU-brede vaccinatiestrategie tegen bluetongue, waaruit de beoogde werkwijze voor 2008 blijkt. Opvallend is de aanbeveling zowel inactief als gemodificeerd levend virus te gebruiken. De verklaring daarvoor is volgens het rapport dat het niet verstandig is je tot inactief virusvaccin te beperken als daar niet op tijd genoeg van is.

Of registreer je om te kunnen reageren.