Home

Achtergrond 228 x bekeken

EU blijf afhankelijk van Poetin en de sheiks

In de VS en de EU is het besef doorgedrongen dat energieonafhankelijkheid een strategisch belang is. Zolang het industriële Westen de laarzen van Poetin en de sandalen van Arabische oliesjeiks moet kussen voor gas en olie is elke pretentie van een zelfstandig buitenlands beleid een lachertje. Maar hoe vergroot men de energieonafhankelijkheid?

In de Amerikaanse staat Iowa kun je tientallen kilometers rijden over wegen door oneindige maïsvelden. Boerderijen zijn er kleine fabrieken geworden, want de maïsboeren produceren niet enkel maïs voor de consumptie, van zowel mens als veestapels, maar vooral voor de energiemarkt. Midden in de maïsgebieden torent ineens een groot energiebedrijf boven de velden uit. Het zet de toevoer van maïsstronken om in ethanol, dat intussen één van de grootste exportartikelen van Iowa is geworden.

Bio-ethanol ondanks dure olie niet rendabel

Met de olieprijs op een historische hoogte van 88 dollar verwacht je dat ethanol een winstgevend alternatief is dat in waarde stijgt. Maar het tegenovergestelde is het geval. De prijs van ethanol is met 30% gedaald en kampt met tal van groeiproblemen. Ethanol moet zich nog vestigen als product op de energiemarkt en dat vergt tijd.

Enkele jaren geleden begon ethanol aan een boom in de VS. Boeren schakelden massaal over naar productie voor de ethanolbedrijven, die als paddenstoelen uit de grond schoten. De productie schoot de hoogte in. Eind dit jaar wordt een productie verwacht van 7,8 miljard gallons. Er is een groot aanbod, met twee belangrijke nevengevolgen.

In de eerste plaats kan de markt de grote stroom ethanol niet aan. Ethanol kan niet in bestaande oliepijpleidingen worden rondgepompt. Ook de energiemarkt is nog niet klaar voor massale consumptie van ethanol. Er zijn te weinig tankstations die ethanol aanbieden.

Een ander neveneffect zijn de stijgende voedselprijzen. Door de overschakeling van de voedsel- naar de energiemarkt zijn tal van landbouwproducten in prijs gestegen. Maïs wordt niet zoveel door mensen gegeten, maar wel door het vee: kippen, koeien, varkens. Nu veel maïsstronken de ethanolfabriek ingaan, werd de maïs als veevoeder duurder. Dit betekent dat eieren, vlees en melk in de winkel in prijs omhoogschoten. Sommige producten werden 20 % duurder.

EU heeft niks dan dikke rapporten

In Europa zal de productie van ethanol voorlopig weinig zoden aan de dijk zetten. Bij de doorsnee Europese boer zijn de percelen te klein om op winstgevende wijze ethanol te produceren. De gewassen moeten worden verbeterd en toegespitst op ethanol en daarvoor is de toepassing van ggo's (genetisch gemodificeerde organismen) nodig. Maar ggo is in Europa een vloek geworden en wordt gelijkgesteld met het monster van Frankenstein. Deze fixatie, gesteund door de groene beweging, sluit de productie van een alternatieve energiebron uit. De VS zullen in 2020, na alle moeilijkheden, een ethanolsector hebben. Europa heeft dan niets, behalve dikke onderzoeksrapporten!

Iedereen in Europa is voor energieonafhankelijkheid. Maar atoomenergie mag niet van de milieubeweging en ethanol kan niet. Dus blijven Europeanen zich onderwerpen aan de laarzen van Poetin en de sandalen van de oliesjeiks.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.