Home

Achtergrond 177 x bekeken

Duitsers willen harmonisatie eisen voedselveiligheid

De Duitse handelsorganisatie DFHV en kwaliteitssystemen QS en GlobalGap praten over een harmonisatie van controle op kwaliteitseisen voor groente en fruit. Het initiatief draagt de naam Q fresh.

De afzet naar de Duitse markt heeft hinder van de veelheid aan eisen en kwaliteitssystemen. QS en Globalgap werken samen, maar zijn nog twee afzonderlijke kwaliteitssystemen. Daarbovenop stellen supermarkten en andere inkopers verschillende eisen voor residuen.

De gesprekken tussen QS, DFHV en GlobalGap gaan over het stroomlijnen van de eisen en procedures voor kwaliteitscontrole. "Zowel QS, als GlobalGap en DFHV hebben een eigen database met controleresultaten. We willen kijken of het efficiënter kan om dubbelen monitoring te voorkomen", stelt een QS-woordvoerder. QS wil het geen officieel platform noemen, zolang er geen duidelijke afspraken zijn gemaakt.

Voor de differentiatie van residu-eisen zijn de supermarkten ook onderling in overleg. Een groep supermarkten eist maximaal 70 procent van de wettelijke residunormen, anderen leggen de norm op 40 procent en stellen een maximum aan het maximaal toelaatbare aantal sporen van gewasbeschermingsmiddelen. "Eerst moeten de supermarkten zeggen wat ze willen", stelt de QS-woordvoerder. Er is druk op de supermarkten om eenheid te krijgen in hun eigen eisen. Supermarkten voeren hierover onderling overleg, maar hebben nog niet tot een gezamenlijke inkoopeis gekozen.

Volgens Jacco Vooijs, kwaliteitsmanager van afzetorganisatie FresQ zou een harmonisatie van de eisen zeer wenselijk zijn. Deze zijn slechts gericht op de vrees voor imagoverlies bij controles door Greenpeace, stelt Vooijs. FresQ tekent bij afnemers niet voor garanties over de aangescherpte eisen. "We laten ze zien wat we allemaal doen en zijn er transparant in. Dan is het voor de afnemers meestal ook voldoende."

De teelt wordt opgezadeld met extra lasten door de veelheid aan eisen. De gebruiksnormen voor middelen zijn immers opgesteld op grond van de wettelijke residu-eisen. De supermarkten eisen juist meer.

Of registreer je om te kunnen reageren.