Home

Achtergrond 496 x bekeken 1 reactie

Drie middelen bij de fabriekers

We zitten hier in een gebied met veel zetmeelaardappelen, omdat we dicht bij de Avebe fabriek wonen. Daarom ga ik in dit spuitschema uit van schimmelbestrijding in zetmeelaardappelen.

Begin april worden de zetmeelaardappels gepoot. Ongeveer 10 tot 14 dagen later komen ze op. Door gebruik van middelen tegen onkruidbestrijding, die het jonge plantje heel wat ‘aandoen’, hoeven we pas in juni te beginnen met schimmelbestrijding.

Op 4 , 11 , 18 , en 25 juni , beginnen we met Zandal bespuiting (zie onder voor de reden waarom dit middel gekozen is, en de dosering)

Tussen 25 juni en 5 juli kan moeilijk gespoten worden. Daarom wordt van middel gewisseld. Ik kies nu Tattoo C en zet dat krachtig elke 10 dagen in omdat het weer niet anders toelaat. De dosering: 2,7 liter per ha op 5, 15 en 25 juli.

Vanaf 1 augustus spuiten we elke 5 tot 7 dagen met Shirlan tot eind september (tot aan het doodspuiten). De groei van het blad is vanaf begin september niet zo groot meer, later in de maand groeit het blad helemaal niet meer. Dan wordt het aardappelblad ook doodgespoten met Reglone voor een goeie afharding van het blad en tegen Phytophthora.
De zetmeelaardappelen worden van eind augustus tot begin oktober gerooid.


De gebruikte schimmelbestrijdingsmiddelen en hun werkingen :
• Zandal (is hetzelfde als Cursate M maar is verkrijgbaar in 25 kilo-verpakking) werkt curatief (genezend) 48 uur terug. De dosering voor de eerste bespuiting is 2 kilo per ha, de tweede 2,25 kilo per ha en de volgende 2,50 kilo per ha.
Als je dit middel met hechter (Headland Guard) gebruikt , is het sneller regenvast. In plaats van 4 uur is het al hechtvast na 1 uur.

• Tattoo C is sneller regenvast dan Zandal en kan in hoge dosering ook prima curatief gebruikt worden. Het geeft een goede knolbescherming (heel belangrijk) en werkt ook prima genezend als Phytophthora al zichtbaar is op de plant. De dosering voor onderhoud is 1,5 liter per ha, curatief 2.7 liter per ha.
Tattoo C is duurder dan Zandal en het is een zwaarder middel . Maar onder ongunstige weeromstandigheden is het nodig dit middel in te zetten.

* Shirlan is vloeibaar, dus makkelijk te verwerken. Het geeft een goede knolbescherming. Het middel is snel regenvast, maar werkt alleen preventief. Dosering: 0,4 liter per ha .

Bij deze opdracht ben ik geholpen door Harmen Wever, spuitmiddelenadviseur van agrarisch handelsbedrijf Johan Schuitema in Mussel.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Andre

    Zo vanaf wanneer ga je in loonwerk heen te spuiten ellen? toppie :)

Of registreer je om te kunnen reageren.