Home

Achtergrond 170 x bekeken

Doorbraak bij aanmaak stamcellen

Wetenschappers in de Verenigde Staten en Japan zijn er onafhankelijk van elkaar in geslaagd menselijke huidcellen de eigenschappen van embryonale stamcellen terug te geven.

Deskundigen spreken over een doorbraak. Voor het kweken van stamcellen wordt het omstreden gebruik van embryo’s niet meer nodig, meldden Amerikaanse media vandaag.

Tot nu toe was aangenomen dat uitsluitend stamcellen van embryo’s veranderd konden worden in een van de 220 types lichaamscellen. Het gebruik van embryo’s geldt in veel landen als afkeurenswaardig en is daardaarom verboden.

Wetenschappers willen met stamcellen aangetaste of beschadigde organen en stukken huid vervangen. Zij hopen ook op een betere behandeling van kanker, Alzheimer, Parkinson, diabetes en ander ziekten.

Experts van de universiteit van Wisconsin in Madison plantten vier genen in en veranderden daarmee de eigenschappen van de cel. Een onderzoeksteam in Japan meldde tegelijkertijd dezelfde resultaten te hebben geboekt, maar met enkele andere genen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.