Home

Achtergrond 203 x bekeken

Donner praat met steden over concentratie Polen

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gaat vrijdag met de vier grote steden praten over problemen met de huisvesting van Polen.

Volgens de CDA-bewindsman ontstaan er vooral problemen doordat werknemers uit Oost-Europese landen die sinds 2004 lid zijn van de Europese Unie zich concentreren in bepaalde straten en hun kinderen naar dezelfde scholen gaan.

Dat stelde Donner vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer. PVV'er Hero Brinkman van PVV had om opheldering gevraagd, nadat dit weekeind bekend werd dat circa 100.000 Polen en andere Oost-Europese werknemers in Nederland aan de slag zijn. Volgens Donner is er geen sprake van verdringing, omdat de overwegend Polen vooral werk doen waar moeilijk personeel voor te vinden is en er bovendien veel vacatures open staan.

Brinkman verwijt het kabinet de problemen te bagatelliseren. Hij zei dat steeds meer Polen een beroep kunnen doen op de sociale zekerheid en er een gevaar bestaat van criminele Oost-Europeanen. Daarnaast maakt Kamerlid Rita Verdonk zich zorgen dat voor EU-burgers geen inburgeringsplicht geldt. Zij vreest dat door gezinshereniging er straks 500.000 Polen in Nederland zitten.

Maar staatssecretaris Nebahat Albayrak van Justitie stelde dat ze al bezig is de mogelijkheden te verruimen om criminele EU-onderdanen makkelijker uit te zetten. Verder hebben volgens haar vorig jaar maar 180 Poolse huishoudens een beroep gedaan op de bijstand.

Ook Donner ontkende problemen met Polen te bagatelliseren. Hij wees op zijn gesprek met de grote steden vrijdag. Het is onder meer de bedoeling om daar te regelen dat gemeenten die veel met de arbeidsmigranten te maken hebben, naast de grote steden ook plaatsen in agrarische gebieden, via de registratie van sofinummers bij de Belastingdienst sneller kunnen controleren op huisvesting.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.