Home

Achtergrond 136 x bekeken

Donner gaat loonkostensubsidies opnieuw bezien

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) gaat binnenkort met werkgevers en vakbonden opnieuw praten over de inzet van loonkostensubsidies om 200.000 langdurig werklozen aan een baan te helpen deze kabinetsperiode.

Volgens hem hebben loonkostensubsidies alleen zin "als je ook perspectief hebt dat het leidt tot reguliere arbeid''.

Daarover wil de CDA-bewindsman voor de begrotingsbehandeling Sociale Zaken op 11 december duidelijkheid hebben, zei hij donderdag in een debat met de Tweede Kamer. Hij wees erop dat werkgevers altijd gezegd hebben dat ze alleen aan het banenplan zouden meewerken als het kabinet het ontslagrecht zou versoepelen. Maar dat is voorlopig niet aan de orde door verzet van coalitiegenoten PvdA en ChristenUnie.

Volgens Donner was aanvankelijk het plan om werkgevers die moeilijk te plaatsen werklozen aannemen, via een loonkostensubsdie een jaar lang maximaal de helft van het minimumloon te vergoeden. Daarna zou ongeveer de helft door de opgedane werkervaring en eventuele scholing kunnen doorstromen naar een gewone baan. Maar nu de afspraken zijn veranderd, moet de inzet van loonkostensubsidies opnieuw worden bekeken.

De minister wil voorkomen dat mensen afhankelijk blijven van gesubsidieerde arbeid, zoals met oude Melkert- of ID-banen. In het Kamerdebat werd zowel door regeringspartijen CDA en PvdA als oppositiepartijen SP en VVD ook weer vraagtekens gezet bij het nut van de 2 miljard euro aan re-integratiegeld om werklozen en arbeidsgehandicapten aan werk te helpen. Daarvan zijn gemeenten nog circa 600 miljoen euro kwijt aan ID-banen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.