Home

Achtergrond 440 x bekeken 1 reactie

Dierartsen stoppen met medicijnverkoop

Diergeneeskundig centrum de Overlaet in Oss en veterinair centrum Someren willen per januari stoppen met de verkoop van medicijnen aan varkenshouders.

Daarmee spelen de praktijken in op de nieuwe wetgeving rondom diergeneesmiddelen. Momenteel kunnen varkenshouders bij elke willekeurige apotheek diergeneesmiddelen kopen.

De toegenomen concurrentie zorgt voor goedkopere medicijnen. Dierenartsen zullen voor hun inkomen daarom steeds afhankelijker worden van advisering. Door zich daar als eerste volledig op te richten, hopen beide praktijken de concurrentie een stap voor te zijn. In eerste instantie gaat het om de verkoop van diergeneesmiddelen voor de varkenshouderij. De melkveehouderij volgt mogelijk later.

Momenteel zijn de praktijken in onderhandeling met apotheek Livestock Pharmacy Europe (LPE) van Schippers Bladel over de verkoop van de apotheek. "Als de deal rond is betalen wij eenmalig een bepaald bedrag aan de apotheek. Deze goodwillsom is afhankelijk van de omzet van de praktijk", aldus Mark Schippers van LPE.

De overname van deze twee apotheken staat niet op zich. "Wij zijn in totaal met negen praktijken in een vergevorderd stadium van overleg", aldus Mark Schippers. Daaruit blijkt dat andere dierenartsen dezelfde plannen hebben als Oss en Someren.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Drs. M.G. de Jong (dierenarts)

  Veehouders Pas op uw tellen !
  Het inkomen van varkensdierenartsen is afhankelijk van de beloning voor hun advisering en veterinaire werk enerzijds en de winst op medicijnen anderzijds.
  De betaalbaarheid van de diergeneeskunde op uw bedrijven hangt dus mede af van marge op medicijnen.
  Het is groothandels alleen te doen om winst op diergeneesmiddelen. Het laat hen koud hoe uw bedrijf draait. U hoeft bij hen dus niet te rekenen op enige vorm van begeleiding of advisering.
  Betrokkenheid van uw dierenarts bij uw bedrijf en goede keuze van medicatie gaan hand in hand.
  Indien de diergeneesmiddelen door u als veehouder bij uw varkensdierenarts worden weggehaald, zullen de kosten voor de veterinaire zorg voor u enorm toenemen.
  In het bovenstaande artikel wordt met geen woord gerept over het nieuwe uurtarief dat de beide dierenartsenpraktijken op termijn willen invoeren. U zult er van schrikken. En u heeft de dierenarts sowieso nodig, want want ook niet vermeld wordt in het artikel is, dat u minstens 26 maal per jaar een attest moet laten maken door een dierenarts om medicijnen te mogen kopen bij de groothandel.
  U wilt toch niet dat er straks nog enkele varkensdierenartsen in Nederland overblijven, die elk uurtarief kunnen vragen, welke ze maar willen.
  Pas dus op, dat uw enthousiasme over de nieuwe lagere prijzen niet met u op de loop gaat en overleg in alle eerlijkheid met uw huidige dierenarts over deze situatie alvorens u over te leveren aan bovenstaande "dierenartsen".

Of registreer je om te kunnen reageren.