Home

Achtergrond 294 x bekeken 3 reacties

DOC Kaas verhoogt voorschotmelkprijs

Het kaasbedrijf DOC Kaas in Hoogeveen verhoogt zijn voorschotprijs voor melk voor deze maand met 74 cent naar € 45,23 per 100 kilo melk ten opzichte van vorige maand.

Ten opzichte van november vorig jaar ligt de melkprijs van DOC Kaas € 15,26 per 100 kilo hoger. Dat blijkt uit berekeningen van het Agrarisch Dagblad.

De verhoging van de melkprijs van DOC Kaas staat haaks op de gelijkblijvende voorschotmelkprijs van Friesland Foods. Deze zuivelreus houdt zijn voorschotmelkprijs deze maand onveranderd op € 45,47 per 100 kilo. Campina verhoogde zijn voorschotprijs voor melk vorige maand al niet meer en hield die op € 41,44 per 100 kilo. Ook Hochwald publiceerde toen ook een overanderde melkprijs van 44 euro per 100 kilo.

Naast DOC Kaas verhoogt ook Cono kaasmakers zijn voorschotmelkprijs in november met € 2,14 naar € 47,74 per 100 kilo. Kaasbedrijven kunnen die prijzen verhogen, omdat kaas relatief gezien meer oplevert dan melk- en weipoeder en boter. De opbrengst van deze producten staat flink onder druk, terwijl de kaasprijzen niet zakken. De overige zuivelondernemingen maken hun voorschotmelkprijzen voor deze maand later bekend.

Over de eerste 11 maanden van dit jaar betaalt DOC Kaas met gemiddeld € 33,34 bijna 6 euro per 100 meer dan over dezelfde periode vorig jaar. DOC Kaas heeft zijn voorschotmelkprijs daarmee het meeste verhoogd van alle Nederlandse zuivelfabrieken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Dat dacht ik toch echt niet. als ik de afrekening van DOC naast die van Friesland Foods leg (vergelijking met de buurman), betaalt DOC 3 cent per liter meer dan FF als bij beiden de wintermelktoeslag er afgetrokken wordt.

 • no-profile-image

  Jan

  Ik vraag me af hoe de berekening van deze melkprijs tot stand komt. Als ik op de melkgeldafrekening van oktober kijk staat daar een fabrieksprijs van 49,11 cent (incl. 0,85 cent wintermelktoeslag).

 • no-profile-image

  douwe

  jan,je levert denk ik melk aan friesland foods,dan klopt de prijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.