Home

Achtergrond 146 x bekeken

Cramer wil doorpakken tegen bouwleges gemeenten

Gemeenten krijgen nog tot 2010 de kans om zelf een einde te maken aan de prijsverschillen in bouwleges.

Anders grijpt het Rijk in, zegde vandaag minister Jacqueline Cramer (VROM, PvdA) de Tweede Kamer toe. De regeringsfracties CDA en PvdA eisen maximumbedragen voor de prijzen die gemeenten berekenen voor bouw-, sloop- en kapvergunningen. Cramer wil dat wel meenemen in de zogeheten omgevingsvergunning, die de Kamer besprak en omarmde.

Zijzelf gunt de gemeenten nog een laatste kans. Gemeenten hebben onderling afspraken lopen voor meer openheid. Cramer hoopt dat daardoor de leges naar elkaar toegroeien. Maar als vrijwillige afspraken niet helpen, is zij bereid het op centraal niveau te regelen.

De hoogte van de leges en de grote prijsverschillen tussen gemeenten zijn al langer een doorn in het oog van partijen als Vereniging Eigen Huis (VEH) en Bouwend Nederland.

De nieuwe omgevingsvergunning (per 1 januari 2009) betekent dat mensen die iets willen (bij)bouwen, nog maar één vergunning nodig hebben. Dat spaart - met tienduizenden aanvragen per jaar - tijd en geld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.