Home

Achtergrond 173 x bekeken

Cosun-telers aan zet

Coöperatie Cosun heeft een nette opkoopregeling opgesteld voor het bietenquotum.

De 14.000 aangesloten telers krijgen een kleine plus van enkele centen, bovenop de vergoeding die de Europese Commissie biedt voor een kilo.

Het vrijwillige karakter van de regeling is het sterke en tegelijk het zwakke punt. Bij Cosun aangesloten akkerbouwers kunnen immers zelf kiezen quotum in te leveren tegen een prijs die in de buurt komt van de marktconforme prijs. Via extra onderdelen in het plan probeert Cosun achterliggende doelen te bereiken. Zo krijgen telers op grote afstand van de fabrieken een grotere plus (maximaal 9 cent per kilo extra) om de logistiek te verbeteren.

Daarnaast krijgen telers met een kleiner quotum meer geld. Dit onderdeel, net als de eis dat telers het hele quotum moeten verkopen tenzij zij meer dan 70.000 kilo overhouden, heeft als doel vooral de grote bietentelers een toekomst te bieden.

Allemaal logische gedachten, die vallen of staan met de bereidheid van de Cosun-telers deel te nemen. Mocht Cosun als geheel de door Brussel opgelegde quotumkorting van 13,5 procent niet halen, dan wordt alle telers gekort en in gelijke mate.

De telers zijn dus aan zet en bepalen daarmee de toekomstige structuur van de bietenteelt. Cosun heeft een goede voorzet gegeven met deze doordachte, vrijwillige opkoopregeling.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.