Home

Achtergrond 201 x bekeken

Champagnerantsoen dreigt in Engeland

Ruim 53 jaar na het einde van de rantsoenering in Groot-Brittanië dreigt dit verschijnsel eind van het jaar terug te keren.

De gerenommeerde wijn- en champagnehandelaar Berry Brothers & Rudd vreest dat er een nijpend tekort is aan vooral duurdere en in grote flessen gebottelde champagnes.

De firma overweegt allereerst een wachtlijst voor klanten die grote flessen champagne vanaf de magnum (1,5 liter) wensen. Het champagnehuis Bollinger bijvoorbeeld heeft nu al geen magnum meer over. In de naaste toekomst verwacht Berry Brothers & Rudd dat het een maximumaantal flessen per klant moet gaan invoeren om de slinkende voorraden eerlijker te verdelen. Dit berichtte vandaag het dagblad The Independent.

De vraag naar exquise wijnen zoals champagne blijft groeien in westerse landen. Ondertussen ontstaat een schare nieuwe en schatrijke klanten in China, India en vooral Rusland.

De dorstige Russen zijn dol op de grootste flessen zoals de Jeroboam (vier maal de inhoud van een champagnefles) en de Methusalem (acht flessen). Ondertussen is in de Champagne de productie al tien jaar lang circa 330 miljoen flessen per jaar. De directeur van de firma Moët & Chandon, Frédérick Cumenal, waarschuwde vorig jaar al dat de streek de vraag niet meer kan bijhouden.

Het is de bedoeling dat een reeks wijnboeren die nu nog geen champagne op hun fles mogen zetten, dat binnenkort wel mogen. Veertig dorpen komen voor de uitbreiding van de vermelding 'champagne' in aanmerking. Dat belooft een productie van 430 miljoen flessen in 2011, 55 miljoen flessen meer dan het productierecord van dit jaar.

Maar champagnekoper Simon Field blijft ongerust. Hij verwacht een enorme crisis in 2009 wanneer het aanbod aan gerenommeerde champagnes de vraag volstrekt niet aankan. Field voorziet champagnerantsoenering in een paar jaar tijd. En de nood noopt tot nog drastischer maatregelen: champagnemaker Louis Roederer is al in het zuiden van Engeland gesignaleerd om er te kijken of hij daar op de Engelse kalkbodems zijn mousserende wijnen kan maken.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.