Home

Achtergrond 262 x bekeken

Cargill roept vlees terug wegens e.coli

Cargill heeft het afgelopen weekeinde aangekondigd dat het meer dan 450.000 kilo vlees zal terugroepen omdat het besmet zou zijn met e.coli bacteriën.

Dit is de tweede keer binnen een maand dat Cargill vlees heeft teruggeroepen wegens e.coli. Op 6 oktober riep het bedrijf meer dan 380.000 kilo vlees terug. Die eerdere terugroeping heeft al geleid tot een proces, aangespannen door een advocaat die al sinds 1993 bedrijven aanklaagt als er in hun vlees e.coli bacteriën worden gevonden.

Advocaat William Marler kreeg in 1993 de restaurantketen Jack in the Box zover dat het een schadevergoeding van bijna 11 miljoen euro (15,6 miljoen dollar) betaalde aan een negen jaar oud slachtoffer van e.coli vergiftiging. Marler is nu een proces begonnen namens een gezin in Minnesota waarvan twee kinderen ernstige medische problemen hebben ondervonden nadat zij vlees geproduceerd door een dochteronderneming van Cargill gegeten hadden.

Tegelijkertijd maakte het Amerikaanse ministerie van landbouw bekend, dat het vlees en gevogelte dat vanuit Canada in de VS wordt ingevoerd strenger zal gaan testen. Die maatregel is genomen, nadat in verschillende Amerikaanse staten vlees was gevonden met e.coli, afkomstig van Ranchers Beef, een bedrijf in de Canadese provincie Alberta, dat vlees na de VS exporteert. Die vondst heeft geleid tot het terugroepen van 9,8 miljoen kilo vlees, de op vier na grootste terugroeping van vlees in de VS.

De voedselinspectiedienst van het Amerikaanse ministerie zal ook het voedselveiligheidssysteem in Canada gaan onderzoeken om te zien of de vleesverwerkers in Canada wel aan dezelfde strenge eisen voldoen als in de VS.

Goed doorkoken van vlees doodt de bacteriën.

Of registreer je om te kunnen reageren.