Home

Achtergrond 313 x bekeken

CO2-viewer laat effect CO2 dosering zien

Wageningen UR Glastuinbouw heeft een nieuwe simulatietool ontwikkeld voor het optimaal doseren van CO2, de zogenoemde CO2-viewer.

Wageningen UR Glastuinbouw maakte in opdracht van de gewascommissie Paprika de simulatietool CO2-vieuwer voor het toedienen van CO2. Met dit programma kan een teler zien wat de effecten zijn van de doseerstrategie op de dagelijkse fotosynthese.

Zo kan hij beoordelen of het op een bepaalde dag gunstiger is om de CO2 vooral rond de middag in te zetten, of dat het juist beter 's ochtends, bij kleine ventilatiedebieten, gegeven kan worden.

Om de CO2 goed over de dag te verdelen zou je voor elk moment van de dag moeten weten hoe groot het effect van de CO2-dosering op de fotosynthese is. Dit effect wordt bepaald door de combinatie van CO2-concentratiestijging, kasluchttemperatuur en lichtaanbod en is niet eenvoudig te berekenen.

Met het nieuwe simulatiemodel kan voor ieder uur van de dag het effect van elke laatste kg CO2 berekend worden, rekening houdend met de buitenomstandigheden, de stook- en ventilatietemperatuur en de doseerstrategie. De beschikbare CO2 is optimaal ingezet als overal op de dag de waarde van de laatst kg CO2 ongeveer even groot is.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.