Home

Achtergrond 238 x bekeken

CDA en PvdA voor extra geld voor spoor naar Noorden

De PvdA en het CDA in de Tweede Kamer willen 160 miljoen euro beschikbaar stellen voor verbeteringen aan het spoor naar het Noorden.

De twee regeringsfracties steunen het kabinetsbesluit om af te zien van de Zuiderzeelijn, een snelle spoorverbinding tussen Groningen en Amsterdam. Bestuurders uit het Noorden riepen de Kamer vandaag nog op dat besluit terug te draaien. Ze voelen zich ook tekortgedaan met de 2 miljard euro aan investeringen ter versterking van de economische structuur, die het kabinet ter compensatie heeft aangeboden.

PvdA-Kamerlid Diederik Samsom wil met het extra geld uit het spoorbudget de verbinding tussen Zwolle en Leeuwarden en Zwolle en Groningen verbeteren. CDA'er Ger Koopmans koppelt er wel de voorwaarde aan dat eventuele extra kosten voor spoorprojecten voor rekening van de regio komen.

Het Noorden krijgt wat hem betreft de regie over de uitvoering van het compensatiepakket, maar neemt ook de risico's op zich. "Als er geld overblijft mogen ze dat houden, maar worden projecten duurder dan is dat voor rekening van het Noorden.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.