Home

Achtergrond 178 x bekeken

Budgettair sjoelen

Europa gaat 1,6 miljard euro landbouwgeld aan het satellietproject Galileo besteden.

Na veel touwtrekken is daarover een politiek compromis bereikt. Het blijft twijfelachtig om zo veel geld te steken in een dergelijk geldverslindend prestigeproject. Maar de huidige afspraak heeft ook voordelen.

Om gelijk korte metten te maken met het argument dat geld van de boeren zou zijn afgepakt: dit is geen geld van boeren, maar een begroot bedrag voor landbouwdoeleinden. Door de gunstige situatie op met name de zuivel- en graanmarkt geeft de EU minder geld dan verwacht aan opslag en exportsteun. Het is aan de lidstaten om over het overschot te beslissen. Dat gebeurt nu eenmalig niet. Nogmaals, daarover valt te twisten, net zoals over de bestemming van het bedrag.

Wat goed is aan het compromis van Commissie, parlement en lidstaten, is dat is vastgelegd dat het akkoord geen precedent schept. Voor je het weet wordt dit budgettaire gesjoel standaard en wordt ook uit komende budgetjaren leentjebuur gespeeld. Voor landen die netto bijdragen aan de EU zou dat een kostbare aangelegenheid zijn.

Nog belangrijker is dat geen landbouwgeld voor 2008 wordt gebruikt, zoals de bedoeling was. Dat geld is mogelijk bitter nodig. Niet overal is het rozengeur en maneschijn in de landbouw. Het op zich controversiële plan van Brussel om exportsteun voor varkensvlees te introduceren, is een veeg teken.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.