Home

Achtergrond 319 x bekeken 1 reactie

Brussel wil boeren minder steunen

Boeren in de Europese Unie zouden voortaan flink minder steun van de unie moeten krijgen.

steun voor graan- en melkprijzen kan verdwijnen en boeren zouden minder snel in aanmerking voor subsidies moeten komen. De Europese Commissie stelde dat vandaag in een inspraaknota over landbouwbeleid na 2013. De commissaris oppert om de limieten voor de melkproductie (melkquota) gestaag te verruimen tot ze in 2015 verdwijnen. Opkoop van graan en maïs voor prijsondersteuning kan verdwijnen, behalve wellicht voor consumptietarwe.

Nieuw is dat Brussel de grootste ontvangers van landbouwsubsidies wil korten. Wie meer krijgt dan bijvoorbeeld 100.000 euro per jaar, zal zien dat er een bedrag wordt ingehouden.

Idee is tegelijk om de allerkleinste boeren te weren uit het landbouwbeleid. Het minimum van 0,3 hectare kan omhoog. "Als je een geit in je achtertuin hebt, ben je nog geen boer'', zei commissaris Fischer Boel.

Ze noemt haar ideeën een startschot voor een discussie in de komende maanden."We stellen vragen. En ik heb niet alle antwoorden in mijn handtas'', zei ze.

Minister Gerda Verburg is blij met het discussiepapier van de Europese Commissie. "In grote lijnen komt het overeen met de inzet van Nederland'', zei haar woordvoerder. "Het is goed om daar komend halfjaar over te praten, ook in Nederland.''

Een van de goede dingen vindt Verburg dat Brussel kijkt naar beloning voor maatschappelijke diensten, zoals natuur. Ze prijst ook ideeën voor een uitfasering ('zachte landing') van melkquota.

Aanpassing van het Europese landbouwbeleid is volgens Brussel ook nodig wegens de geplande toetreding van Turkije. De vele Turkse boeren zouden anders miljarden euro's krijgen, zei commissaris Dalia Grybauskaite (Begroting) pas.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Wim Habben Jansen

  Boeren in de EU kunnen produceren zonder steun wanneer het EU landbouwbeleid is afgestemd op kostprijsdekkende produktprijzen, produktiebeheersing en bescherming van de EU markt tegen invoer van produkten die niet voldoen aan de EU eisen voor voedselveiligheid en dierenwelzijn.

  Het stoppen van de steun zal wel doorgaan, maar het scheppen van de juiste randvoorwaarden zit er niet in.

  Met de wispelturigheid van weer en klimaat valt te leven, maar de wispelturigheid van de politiek is een ramp voor ondernemers.

  Wim.

Of registreer je om te kunnen reageren.