Home

Achtergrond 160 x bekeken 2 reacties

Boeren cruciaal bij het bestrijden effecten klimaatverandering

Boeren spelen een cruciale rol bij het verzachten van de effecten van klimaatverandering.

Zo luidt de conclusie van de wereldvoedselorganisatie FAO in haar rapport "The State of Food and Agriculture."

Het rapport noemt 'zorgvuldige, gerichte betalingen aan boeren' een manier om ze te mobiliseren ter bevordering van het milieu. Betalingen voor natuurbeheer is volgens de opstellers niet altijd de beste oplossing en is bovendien niet altijd eenvoudig goed uit te voeren.

"De landbouw geeft meer mensen emplooi en gebruikt meer land en water dan elke andere menselijke activiteit", benadrukt directeur-generaal Jacques Diouf in het voorwoord. "Het kan in potentie het land, water etcetera degraderen."

De grootte van de agrarische sector, 2 miljard wereldwijd, maakt sturing lastig. Het gebruik van natuurlijke hulpbronnen staat bovendien voortdurend onder druk door een explosieve bevolkingsgroei in de Derde Wereld, de vraag naar energie en de effecten van klimaatverandering.

Wie de eigendomsrechten van de natuur bezit is vaak onduidelijk. Dit is volgens de FAO een belangrijk probleem: boeren hebben geen prikkel om voor het milieu de zorg te dragen.

Huidig beleid is vaak gericht op de productie van voedsel, vezels en biobrandstoffen. Beleidsmakers onderschatten volgens de rapporteurs de waarde van positieve diensten die boeren kunnen verlenen op het gebied van onder meer koolstof-opslag, waterbeheer en het in stand houden van biodiversiteit. Deze betalingen kunnen bovendien helpen boeren in arme landen boven de armoedegrens te trekken, aldus de FAO.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    melkveehouder brabant

    Nu het onvoldoende lukt de werkelijke vervuilers (industrie en verkeer) op te laten draaien voor hun eigen vervuiling proberen ze de landbouw weer de zwarte Piet toe te spelen!!Wanneer gaat LTO Nederland werkelijk onze belangen behartigen. Want volgens mij lopen ze achter in de discussie rondom het broeikaseffect. Of zijn ze al onderzoek aan het doen wat bewijst wat iedereen in NL weet, nml dat een ha. gras net zo veel CO2 bindt als een auto uitstoot door 150.000 km te rijden.

  • no-profile-image

    roel

    beloon de boeren hier eens voor,meestal wordt de boeren een rekening toegeschoven,volgens clm zijn de nederlandse melkveehouders verantwoordelijk voor de klimaatsverandering,het zwarte pietenspel is al lang begonnen

Of registreer je om te kunnen reageren.