Home

Achtergrond 209 x bekeken

Biopark Zeeuws-Vlaanderen levert 2.000 banen op

Als de diverse Zeeuwse plannen voor agro-industrie vorm krijgen als biopark, levert dit 1.368 directe en 882 indirecte banen op. Dat blijkt uit een analyse van de Radboud Universiteit.

De onderzoekers onderzochten 4 mogelijke scenario’s voor de Kanaalzone, waaronder de bouw van een glastuinbouwcomplex. Andere scenario’s voorzien in de bouw van een nieuwe biodieselfabriek, een bio-ethanolfabriek van Nedalco en een biomassavergistingsinstallatie. Die laatste kan 135.000 ton mest en reststromen omzetten in stroom en groene kunstmest.

Indien deze projecten afzonderlijk opereren leveren ze 1300 banen op. Indien relaties worden opgebouwd kan een centrum voor de bio-industrie van de grond komen, vergelijkbaar met de Ghent Bio Energy Valley in Vlaanderen. Hiervoor zou ook een kenniscentrum moeten worden opgezet. In de regio bieden de Roosevelt Academy, Hogeschool Zeeland en Technische KaHo Universiteit in Gent mogelijkheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.