Home

Achtergrond 216 x bekeken

Bijna de eigen situatie

Het vraagstuk in deze opdracht is bijna 1 op 1 vergelijkbaar met enkele beslissingen die wij momenteel op ons bedrijf moeten nemen. Op het moment hebben we thuis 700 zeugen. Mijn vriend Dion werkt full time op het bedrijf, daarnaast helpen mijn ouders mee waar nodig. Zoals jullie weten werk ik parttime bij PorQ en parttime thuis. Ons bedrijf is wat dat betreft momenteel nog een traditioneel familiebedrijf. Met het oog op de toekomst willen wij ons bedrijf gaan uitbreiden. Met deze uitbreiding kiezen we er bewust voor het bedrijf flink uit te breiden, het is dan niet meer mogelijk om het bedrijf enkel met eigen arbeid te runnen. Zeker niet omdat mijn ouders hebben aangegeven minder te willen gaan werken. In de toekomst zullen we dan ook personeel moeten aannemen.

In beide gevallen, familiebedrijf of bedrijf met personeel, kan – in mijn ogen – je grootste voordeel ook je nadeel zijn. Zo biedt een familiebedrijf bijvoorbeeld veel flexibiliteit in de dagelijkse bedrijfsvoering, maar zitten er ook vaak meerdere kapiteins op het schip. Een bedrijf met personeel moet meer gemanaged worden: regels, verwachtingen en wensen moeten duidelijk zijn. Als het team soepel met elkaar samen werkt kan er veel werk verzet worden, maar botsen de karakters en zijn er strubbelingen, dan zal het team weer in balans gebracht moeten worden.

Eigen taak zal verschuiven

In de uitbreiding van ons bedrijf kiezen wij voor een combinatie van automatisering van het bedrijf en de inzet van personeel. De varkenshouderij is in vele opzichten vergaand te mechaniseren (denk aan de dagelijkse voederingen). Daarnaast kunnen veel werkzaamheden door goed geschoold personeel opgepakt worden. Onze taak, van Dion en mij, zal zich in de komende jaren meer en meer verschuiven naar manager en eindverantwoordelijke. Maar we beginnen bij het begin, dus voorlopig blijven we het bedrijf runnen samen met mijn ouders zodat beide partijen nog veel van elkaar kunnen leren!

Of registreer je om te kunnen reageren.