Home

Achtergrond 190 x bekeken

Bewaartemperatuur uien niet van invloed op bacterieziek

De hoogte van de bewaartemperatuur heeft geen invloed op uitbreiding van bacterieziek in uien.

Dat concludeert het Uien Innovatie en Kennis Centrum (UIKC) uit een bewaarproef die is uitgevoerd met uienverwerkingsbedrijf Wiskerke Onions.

Over een periode van negen weken heeft het UIKC zes partijen rode en gele uien bewaard, waarbij sommige partijen zijn bewaard bij 23 tot 27 graden en de andere partijen bij 16 tot 20 graden.

De uien hebben dit jaar veel last van bacterieziek zoals erwinia en pseudomonas, zegt accountmanager Luc Remijn van het UIKC. "Dat komt door het vochtige groeiseizoen. We wilden weten of bacterieziek zich sneller uitbreidt bij een hogere bewaartemperatuur. Bij de warmere bewaring bleek echter nauwelijks meer bacterierot voor te komen dan in de kouder bewaarde partijen. Veel telers willen de uien na de oogst snel drogen bij een hogere temperatuur. Dat heeft geen invloed op bacterieziek in de bewaring."

Of registreer je om te kunnen reageren.