Home

Achtergrond 262 x bekeken 8 reacties

Betalingsmores overheid

Dienst Regelingen (DR) keert de bedrijfstoeslagen later uit. De dienst moet naar eigen zeggen volgens de Europese regels zo veel controleren, dat zij gebruik maakt van de gehele uitbetalingsperiode van 1 december tot eind juni. Vooral voor melkveehouders is dat een hard gelag.

Zij waren gewend dat het Productschap Zuivel (PZ) de melkpremies in december overmaakte. Door de ontkoppeling en de omzetting naar toeslagrechten ligt die taak nu bij DR. En die kan bij de eerste de beste gelegenheid niet de prestatie van PZ evenaren. DR komt daar zelfs niet in de buurt.

Een kwart van de rechthebbenden krijgt in december het hele bedrag, de rest moet wachten. Volgens de regeltjes mag dat kloppen, maar de dienst maakt wel een heel slechte beurt. Nog vreemder is dat DR én minister Verburg geen moeite doen boeren tegemoet te komen. Dat was vorig jaar anders, want toen kregen alle rechthebbenden een voorschot van 75 procent. Het is nu kennelijk, inclusief de kleine 400 miljoen euro aan ’melkpremies’, een te grote aanslag op het budget.

Verburg wil ook geen rente verstrekken over de late uitbetaling. Volgens de regels is dat haar recht, maar het druist in tegen elk rechtsgevoel. Zeker als de overheid boeren kort voor elke dag dat zij te laat de gecombineerde opgave inleveren. Die praktijk is niet te handhaven als dezelfde overheid de betalingsmores aan de laars lapt.

Agrarisch Dagblad

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Red-weider

  Sturen wij onze opgave te laat in dan worden we gekort en daarom zouden we nu extra gecompenseerd moeten worden voor de late ontvangst van ons geld.
  DR en Verburg wassen de handen in onschuld.

 • no-profile-image

  henk k

  Jaren geleden moest bij het insturen van de mestboekhouding ook 400 gulden betaald worden. Per vergissing heb ik toen eens een keer 4000 gulden betaald. Gewoon een nul te veel. Twee jaar heb ik moeten wachten voordat de te veel betaalde 3600 gulden terug kreeg. Mijn voorstel is dat DR gewoon alles uitbetaalt en eventueel later met correctienota komt. In mijn geval was DR(buro heffingen) ook niet flexibel om het eerder terug te storten. Nu kun je zo'n houding ook niet van de boeren verwachten
  Henk uit Sinderen

 • no-profile-image

  vd Zanden

  De rundveesector moet niet zeuren over de te laat betaalde melkpremie , die naar mijn mening geheel onterecht want die was bedoelt ter compensatie van een mogelijke daling van de melkprijs, nou de melkprijs is alleen maar gestegen dus is die premie onterecht .

 • no-profile-image

  Van der Zanden uit Venlo in blijkbaar een buitenstaander, want hij weet kennelijk niet hoe de melkprijs zich dit jaar heeft ontwikkeld. t/m juli 2007 hebben we het met een tegemoetkoming in de onkosten moeten doen. De uitbetaalde melkprijs is zich pas vanaf augustus j.l. gaan herstellen. Alleen hiervoor al is compensatie middels melkpremie nodig. Daar komt nog bij, dat het hier ook gaat over de uitbetaling van toeslagrechten gerelateert aan de verbouw van akkerbouwgewassen (oa graan) Die mensen komt het geld vanwege de lage opbrengsten per ha van dit jaar evenzeer volkomen terecht toe. Dat er vanwege de huidige gang van zaken omtrent de uitbetaling van toeslagrechten heftig wordt geprotesteerd is volkomen terecht.
  Van der Zande, ik heb helemaal geen zin er nog verder op in te gaan, maar jij kunt beter jouw ondeskudige bek houden zodat je geen domme dingen zegt.

 • no-profile-image

  een teleurgestelde boer uit

  Helaas blijkt maar weer eens hoe Dienst Regelingen en onze Minister Verburg over de boeren denken.
  Wij hebben duidelijk alleen maar plichten en geen rechten.
  Wij hebben de plicht om al onze gegevens voor 15 mei foutloos aan te leveren. Dit moet gebeuren in een periode dat wij boeren het enorm druk hebben met het zaaien en poten. Komt de opgave ook maar een dag te laat dan worden we al gekort in de uitbetaling van de toeslagrechten.
  Daar tegen over hebben wij de door ons overgenomen toeslagrechten van derden nog steeds niet op papier. wanneer je hier naar vraagt krijg je als antwoord: wij kunnen het de volgende maand misschien aanleveren. U moet nog maar even wachten.
  Deze gegevens hebben wij al wel in de gecombineerde opgave moeten verwerken.
  Wij moeten wel en DR niet.
  Al een aantal keren is er een modulatie korting berekend, voor b.v. plattelandsontwikkeling.
  Vanaf DR komt dan de mededeling, het is geen inkomen voor de boeren maar een subsidie en daar kan op gekort worden.
  Is het nog steeds niet duidelijk bij onze overheid dat dit echt WEL ons inkomen is.
  Wanneer wij te veel aan toeslagrechten ontvangen van DR, dan moeten wij wel rente hierover betalen.
  Wij moeten wel en DR niet.
  De overheid zou blij met de boeren moeten zijn en ze proberen tevreden te houden, ze zijn immers onmisbaar:
  bij een iets slechtere oogst van het graan schieten op alle fronten de prijzen omhoog. Blijkt maar weer hoe waardevol wij zijn, laten ze ons ook eens zo behandelen.
  Iedere week geeft DR een bereikbaarsheidsrapportage op, laten ze hier maar mee stoppen en eens echt zinvol door gaan met het werk, dat levert meer op.

 • no-profile-image

  boerke

  Ik stemde altijd CDA omdat ik dacht dat deze partij als een van de weinige nog compassie had met de boeren. Nu blijkt dat het mevr. Verburg weinig interesseert dat boeren een half jaar langer op hun geld moeten wachten, terwijl daar niets tegenover staat. Wij zijn geen liefdadigheidsinstelling!! Een lening bij de bank kost geld, U leent geld van ons, dat kost dus ook geld! Een rentevergoeding zou wel op zijn plaats zijn denk ik!

 • no-profile-image

  hardgelach.

  helemaal mee eens heren.
  taak voor onze voormannen [LTO] om hier een stokje voor te steken.
  oog om oog tand om tand lijktmij wel op z'n plaats.

 • no-profile-image

  jac-Buys

  De overheid is de meest onbetrouwbare

  partner

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.